Wedden op Tour de France 2024 bij 711 Sport: de mogelijkheden 

De Tour de France, kortweg de Tour genoemd, is één van de drie grote wielerrondes die elk jaar verreden wordt. In juli staat de wielerwereld in het teken van bergen, kasseien en de aankomst op de Champs-Élysées. Of niet, want in 2024 ligt de finish eens op een andere plek. Lees hier alles over de Tour de France 2024 en hoe je hier op kunt wedden.


Wedden op Tour de France 2024: zo werkt het

Wedden op de Tour de France, de Tour of de Ronde van Frankrijk, maakt het kijken naar elke etappe net even iets spannender. Er staat voor jou als sportwedder tenslotte ook iets op het spel.

 

Er zijn maar weinig sporten waar er elke dag, elke etappe maar soms zelfs elk uur of elke minuut zoveel kan veranderen als in de wielersport. Een klein tikje kan leiden tot een grote valpartij waarmee sterke renners ineens op achterstand komen. Eindigt een etappe in een massasprint, dan is maar de vraag wie zijn voorwiel als eerste over die finishlijn weet te krijgen.

 

Wedden op de Tour is dus erg dynamisch. Je kunt vooraf maar ook gedurende de drie weken van de Tour wedden op de uiteindelijke winnaar van de Tour de France. Ook zijn de etappewinnaars natuurlijk vrij bekende weddenschappen. Omdat elke rit anders is, maken steeds andere renners kans op de overwinning. Kijk daarom altijd goed wat voor rit er op de planning staat. Een sprinter die een bergetappe wint, zal hoge odds opleveren, maar de kans dat deze weddenschap wintsgevend is, is nihil.

 

Maar er is meer te wedden op de Ronde van Frankrijk. Voorspel bijvoorbeeld eens wie de groene trui wint, op basis van punten die verzameld kunnen worden tijdens de finish en sprints in individuele tijdritten. Vaak gaat deze trui naar de beste sprinter.

 

Eenzelfde weddenschap is er voor de beste klimmer, de winnaar van de bolletjestrui. Punten zijn te krijgen voor de snelste klim tijdens de ritten bijvoorbeeld. Niet zelden wint de winnaar van de Tour de France, die dus de gele trui wint, ook de bolletjestrui.

 

Durf je je niet vast te leggen op één renner als winnaar van de Tour de France 2024? Dan kun je inzetten op of jouw favoriet de top 3 behaalt. Wil je je kansen nog meer spreiden? Zet dan in dat jouw favoriet de top 10 haalt. Het maakt in dit geval niet uit of hij de Tour wint, 2e of 10e wordt, je krijgt in alle gevallen hetzelfde uitbetaald voor jouw weddenschap.

 

Een spannende weddenschap om te plaatsen is een head-to-head weddenschap. Deze is beschikbaar voor de klassementswinnaar, maar soms ook voor etappes. Hierbij bepaal je uit twee renners wie er volgens jou gaat winnen.


Tour de France Klassementen

Hierboven las je al dat je kunt wedden op verschillende kleuren truien. Elke trui staat voor een klassement en degene die op dat moment bovenaan het klassement staat, mag in de betreffende trui (of nou ja, shirt) rijden. Hieronder vind je alle klassementen met bijbehorende trui of rugnummers. Uiteraard kun je op elk klassement inzetten.

 

 • Algemeen klassement: Gele trui. Renner met kortste totale tijd over alle verreden etappes;
 • Puntenklassement: Groene trui. Meeste punten over alle verreden etappes;
 • Ploegenklassement: Gele rugnummers. De snelste ploeg, berekend over de tijden van de 1e 3 renners per team per etappe;
 • Bergklassement: Bolletjestrui. Meeste punten tijdens bergpassages en beklimmingen;
 • Jongerenklassement: Witte trui. Snelste tijd voor renners jonger dan 25 jaar;
 • Prijs van de strijdlust: Rood rugnummer. Renner die het meest aanvallend heeft gereden, dagelijks bepaald door een jury.

Favorieten Tour de France 2024

Inmiddels is de Ronde van Frankrijk 2024 in volle gang. Maar wie zijn de favorieten voor de overwinning?

Voor de start van de Tour dit jaar was Jonas Vingegaard, de Deen die de Tour in 2022 won, favoriet. Daarna volgden de Slovenen Tadej Pogačar, winnaar in 2020 en 2021, en Primoz Roglic. De Belg Remco Evenepoel volgde op een afstandje.

 

Na 9 etappes zijn de kaarten anders geschud en is Pogačar veruit favoriet. Vingegaard komt daarna en Evenepoel is een plekje opgeschoven naar de derde plek, maar wel op flinke afstand van de eerste twee. De kans dat Roglic gaat winnen, wordt inmiddels dermate klein ingeschat dat een inzet op hem wel flink geld op kan leveren.

 

Daarom kan het dus interessant zijn om juist te wedden op een renner die niet topfavoriet is, vooral als je je verdiept hebt in de omstandigheden zoals het parcours en de vorm van de renners, maar ook de weersomstandigheden.

 

Denk je zeker te weten wie er wint, dan zou je ook een weddenschap kunnen plaatsen over de exacte volgorde, waarbij je inzet op de plaats van twee verschillende renners. De odds daarvoor liggen een stuk hoger dan bij een outright winnaar, omdat de kans dat je twee verschillende onderdelen goed hebt, lager is dan wanneer je één enkele bet goed voorspelt.

 

Naast de losse weddenschappen en de vaste combinaties die de bookmaker aanbiedt, kun je ook altijd zelf een combinatieweddenschap op wielrennen maken. Houd er daarbij rekening mee dat je alle onderdelen van je combinatie goed moet hebben, en dat die kans steeds kleiner wordt naarmate je meer onderdelen toevoegt.

Een andere manier om voor betere odds te kiezen, is door de wedden op wielren-specials. Elke bookmaker maakt vaak één of meer specials voor een koers, dit zijn minder standaard weddenschappen tegen aantrekkelijke odds.


Live wedden op de Ronde van Frankrijk

Wedden op de outright winnaar van de Tour de France kan al voordat de wielerronde begonnen is. Maar ook tijdens de Tour kun je hierop inzetten en daarmee inspelen op de ontwikkelingen tijdens de etappes.

 

Zoals je hierboven zag, zien de verwachtingen en dus de odds er na anderhalve week Tour anders uit dan bij aanvang. Houd er wel rekening mee dat inzetten op de winnaars van de verschillende klassementen vaak mogelijk is tot enkele dagen voor het einde van de Tour en dus in veel gevallen niet tot het allerlaatste moment.

 

Voor een etappe kun je eveneens vooraf inzetten, maar ook terwijl er gefietst wordt. Live wedden zorgt er op die manier voor dat je live kunt inspelen op wat er gebeurt. Uiteraard worden odds aangepast op actuele gebeurtenissen. De beste odds zul je dus vaker voor een etappe vinden, omdat je inzet dan ook een grotere gok is dan wanneer de race inmiddels begonnen is en duidelijk is hoe de verhoudingen liggen.


Nederlands succes in de Tour

Voor de overwinning is geen Nederlander favoriet in 2024. Wil je alsnog inzetten op Nederlands succes in de Tour de France, dan is dat zeker mogelijk. Dylan Groenewegen wist de 6e etappe al op zijn naam te zetten en staat ook bij andere vlakke etappes in de top 3 qua favorieten voor de overwinning.

 

Op voorhand werd verwacht dat Mathieu van der Poel kans zou maken om enkele etappes op zijn naam te zetten, vooral in etappes zoals de 9e die deels over gravel ging. Helaas heeft hij dit nog niet waar weten te maken, maar wat we wel weten is dat Van der Poel niet snel opgeeft. Hij maakt dus zeker nog kans om één of meerdere etappes te winnen.

 

Hoewel Bauke Mollema inmiddels 35 is, denkt deze rijder nog niet aan opgeven. In 2013 werd hij nog 6e in het algemeen klassement, maar daarna heeft hij laten zien dat hij nog prima een etappe kan winnen. Het kan lucratief zijn om op een outsider als Mollema te wedden, voor mooie odds!


Tour de France 2024: alle informatie op een rij

Dit jaar is het de eerste keer dat de Tour de France in Italië start. Op 29 juni 2024 is het peloton gestart in Florence, voor een rit in heuvelachtig landschap naar badplaats Rimini. Overigens is de start dit jaar een week eerder, normaliter start de Tour meestal in juli.

 

De Ronde van Frankrijk wordt, zoals gewoonlijk, uitgezonden door NOS. Doordat de Tour grotendeels samenvalt met het EK zal dit wisselend op NPO 1 en NPO2 zijn. Ook kan het zijn dat je tijdens een etappe van zender moet wisselen. Heb je een Belgische zenders in je zenderpakket, dan kun je ook op Sporza kijken. Online zenden zowel NPO als Eurosport en HBO Max de Tour uit, voor deze laatste betaal je wel abonnementskosten.

 

Op 2 juli zal de 4 etappe de renners van Italië (Pinerola) naar Frankrijk (Valloire) brengen. Met 2 rustdagen duurt de Tour in totaal 21 dagen, waarvan er dus 19 worden gereden. Dat maakt dat de finish op 21 juli plaats zal vinden, deze ligt dit jaar in Nice en dit zal een tijdrit zijn. Dat is anders dan andere jaren, want traditiegetrouw eindigt de Tour de France in Parijs. Maar omdat daar op 26 juli de Olympische Spelen beginnen, is ervoor gekozen uit te wijken naar de kustplaats.

 

Aan 111e editie van de Tour doen 176 renners mee, verdeeld over 22 teams. Team Visma-Lease a Bike is wellicht onder Nederlanders het meest bekend, omdat dit een Nederlandse ploeg is. Vermoedelijk winnaar Pogacar rijdt voor UAE Team Emirates en onze Zuiderburen hebben vooral succes met team Soudal - Quick-Step.


Historie van de Tour

In 2024 wordt de 111e editie van de Tour de France gereden. In 1903 werd de Tour voor de eerste keer verreden, tijdens de 1e en 2e Wereldoorlog ging de ronde niet door, waardoor we anno 2024 dus op 111 edities uitgekomen zijn. De eerste editie werd georganiseerd door het tijdschrift L’Auto, er startten 60 renners aan de wedstrijd.


Voormalige winnaars

Van de Nederlandse wielerkoersen is de eendaagse voorjaarsklassieker in de Limburgse heuvels, de Amstel Gold Race, veruit de bekendste. Deze trekt ook de grootste internationale namen. De Amstel Gold Race is één van de laatste klassiekers voor de Giro en trekt dus veel renners die nog een keer willen testen hoe ze ervoor staan.

 

In de jaren tot aan de Tweede Wereldoorlog waren vooral Frankrijk en België dominant in de Tour. De hegemonie van beide landen werd toen slechts viermaal doorbroken, tweemaal door een Luxemburgse renner en tweemaal door een Italiaan. Ook na de Tweede Wereldoorlog bleek Frankrijk sterk op eigen grondgebied en zakte vooral België terug. Dat gaf renners uit andere landen, zoals naast het eerdergenoemde Luxemburg en Italië, kans om een Tour te winnen. Zo leverden in de jaren ’50 en ’60 onder andere Zwitserland en Spanje winnaars voor de Tour, en wist er zelfs een Nederlander met de winst vandoor te gaan: Jan Janssen in 1968.

 

Daarna kwam België terug, Eddy Merkx wist de Tour maar liefst viermaal achter elkaar te winnen en is met in totaal 5 titels mederecordhouder voor het meest aantal overwinningen in de Tour. In 1980 heeft nogmaals een Nederlander succes: Joop Zoetemelk wint de 67e editie. Tot eind jaren ’80 blijft de Tour wel een vooral Europese aangelegenheid, pas in 1986 weet voor het eerst een Amerikaan te winnen.

 

Vanaf 1999 zet Lance Armstrong de Tour 7 maal op rij op zijn naam. Dit wordt gezien als een prestatie van wereldformaat, omdat de Amerikaan eerder kanker overwon. In 2013 gaf hij, na jarenlange beschuldigingen, toe dat hij won onder invloed van doping. Zijn overwinningen zijn ingetrokken en er zijn geen nieuwe winnaars voor die edities toegewezen.


Na Armstrong waren de Spaanse rijders een aantal jaren succesvol. Vanaf 2010 zijn de winnaars als volgt:

 

 • 2022 & 2023: Jonas Vingegaard (Denemarken)
 • 2020 & 2021: Tadej Pogačar (Slovenië)
 • 2019: Egan Bernal (Colombia)
 • 2018: Geraint Thomas (UK)
 • 2015-2017: Chris Froome (UK)
 • 2014: Vincenzo Nibali (Italië)
 • 2013: Chris Froome (UK)
 • 2012: Bradley Wiggins (UK)
 • 2011: Cadel Evans (Australië)
 • 2010: Andy Schleck (Luxemburg)

 

De Tour is vooral de afgelopen jaren dus steeds internationaler geworden en geldt nog steeds als de belangrijkste en meest eervolle wielerronde ter wereld.

 

De Amstel Golg Race is een koers waarbij vele Limburgse hellingen vaker dan eens genomen moeten worden. Sinds 2003 ligt de finish in Valkenburg, al is de finish inmiddels verplaatst van boven op de Cauberg naar 2 kilometer verderop. De koers verloopt in drie delen en kent een laatste ronde voordat de renners kunnen finishen.

 

Naast de editie voor de heren is de dameseditie van de Amstel Gold Race behoorlijk in trek, en de koers kent zelfs een toerversie voor amateurs.

 

De Amstel Gold Race is een relatief kleine koers en is daarmee net als andere kleinere wedstrijden minder in trek bij sportsbettors. Daarom wordt er relatief een stuk minder op gewed maar zoals je hierboven al vaker kon lezen, kan dat juist in jouw voordeel werken. Vooral wanneer jij je hebt verdiept in de omstandigheden van de Amstel Gold Race. Uiteraard kun je voor de Amstel Gold Race wedden op de winnaar, zowel bij de dames als heren. Door te onderzoeken hoe de vorm van de renners is en wat de omstandigheden voor de individuele prestaties kan betekenen, kun je wellicht een mooie bet vinden tegen aantrekkelijke odds.


Regels

Sinds 2004 gelden er een aantal regels, die vandaag de dag nog van toepassing zijn.

 

Zo wint de renner die in een reguliere etappe als eerste over de finishlijn komt als winnaar, mits hij niemand gehinderd heeft en geen onrechtmatige sprint heeft gereden. Gebeurt dat wel, dan kan een renner gedeclasseerd worden. In een individuele tijdrit wint de renner die de snelste tijd neerzet over de opgegeven afstand. Een ploegentijdrit kent geen individuele winnaar, hier kan alleen een ploeg winnen. De tijd van de 5e renner van een ploeg geldt als tijd voor de ploeg.

 

Alle etappes kennen daarnaast een tijdslimiet, met uitzondering van de proloog. Naast de individuele en ploegentijdrit, worden de reguliere etappes ingedeeld in vier categorieën:

 

 1. Etappe zonder moeilijkheden
 2. Etappe met gemiddelde moeilijkheid
 3. Etappe met grote moeilijkheden
 4. Korte etappe

 

De tijdslimiet is afhankelijk van de categorie en de gemiddelde snelheid van een etappe en bedraagt een percentage van de winnende tijd. Renners die de tijdslimiet overschrijden worden gediskwalificeerd en mogen niet verder meer deelnemen aan deze editie van de Tour.

 

Mocht het voorkomen dat meer dan 20% van de renners de tijdslimiet overschrijdt, kan de jury beslissen om deze te wijzigen. Dit werd bijvoorbeeld in 2001, 2006 en 2011 gedaan, omdat toen grote groepen renners tijdens een etappe niet op tijd over de finish kwamen.


Tour de France Femmes

De Ronde van Frankrijk is een wielerkoers voor mannen. Maar ook voor vrouwen is er een Tour. Deze wordt in verschillende gedaantes en onder verschillende namen georganiseerd sinds 1984.

 

Sinds 2022 heet deze de Tour de France Femmes en wordt deze niet tegelijk verreden met de Tour. In 2024 start de Tour de France Femmes op 12 augustus in Rotterdam. In totaal is de Tour de Femmes 2024 8 etappes lang, en gaan we in de 4e etappe de grens over naar België. Deze etappe gaat van Valkenburg naar Luik. Een dag later gaat het peloton de grens met Frankrijk over, om in de 8e uiteindelijk te eindigen op de Alpe D’Huez.

 

De Tour de Femmes heeft, ook onder andere namen, meer Nederlands succes gekend dan de editie voor de mannelijke renners. In 1991 en 1992 werd de ronde, toen Tour de la CEE féminin geheten, gewonnen door respectievelijk Astrid Schop en Leontien van Moorsel. In 1993 en 1994 deed Van Moorsel dat nog twee keer, toen heette het de Tour cycliste féminin.

 

De ronde werd in 2014 omgedoopt tot La Course by Le Tour de France en sindsdien zijn de Nederlandse rensters bijna overslaanbaar gebleken. Marianne Vos won in 2014 en 2019, Anna van der Breggen was de beste in 2015. In 2017 en 2018 schreef Annemiek van Vleuten de titel op haar naam en in 2021 deed Demi Vollering dat.

 

Sinds 2022 heet het dus de Tour de France Femme en waren het weer Annemiek van Vleuten (in 2022) en Demi Vollering (2023) die met de winst naar huis gingen.

 

Of we in de editie van 2024 weer een Nederlandse overwinning mogen verwachten? De start van de Tour de France Femme is één dag na het einde van het baantoernooi op de Olympische Spelen. Topfavoriet Lotte Kopecky zal, als ze het goed doet op de Spelen, dus meteen door kunnen van Parijs naar de start van de vrouwelijke Tour in Rotterdam. Het kan, maar het is aan de rensters zelf of zij hiervoor kiezen. Het zal dus tot het laatst onduidelijk zijn of Lotte aan de start zal verschijnen.


Sportzomer 2024

 

De Tour de France 2024 maakt deel uit van een bomvolle sportzomer. Naast de ‘vaste’ namen als de Tour, de Giro en de Vuelta, is er voor de sportfanaat genoeg te beleven. Zo gaat de Formule 1 ook in de zomer gewoon door en starten de grote Europese voetbalcompetities medio augustus ook weer.

 

Daarnaast kunnen we natuurlijk genieten van het EK Voetbal 2024 en de Olympische Spelen in Parijs. Er is dus genoeg te wedden op sport. Wedden op wielrennen, met daarbij wedden op de Tour de France, doe je veilig en vertrouwd bij 711 Sport.
Wedden op Tour de France 2024 bij 711 Sport: de mogelijkheden 

De Tour de France, kortweg de Tour genoemd, is één van de drie grote wielerrondes die elk jaar verreden wordt. In juli staat de wielerwereld in het teken van bergen, kasseien en de aankomst op de Champs-Élysées. Of niet, want in 2024 ligt de finish eens op een andere plek. Lees hier alles over de Tour de France 2024 en hoe je hier op kunt wedden.


Wedden op Tour de France 2024: zo werkt het

Wedden op de Tour de France, de Tour of de Ronde van Frankrijk, maakt het kijken naar elke etappe net even iets spannender. Er staat voor jou als sportwedder tenslotte ook iets op het spel.

 

Er zijn maar weinig sporten waar er elke dag, elke etappe maar soms zelfs elk uur of elke minuut zoveel kan veranderen als in de wielersport. Een klein tikje kan leiden tot een grote valpartij waarmee sterke renners ineens op achterstand komen. Eindigt een etappe in een massasprint, dan is maar de vraag wie zijn voorwiel als eerste over die finishlijn weet te krijgen.

 

Wedden op de Tour is dus erg dynamisch. Je kunt vooraf maar ook gedurende de drie weken van de Tour wedden op de uiteindelijke winnaar van de Tour de France. Ook zijn de etappewinnaars natuurlijk vrij bekende weddenschappen. Omdat elke rit anders is, maken steeds andere renners kans op de overwinning. Kijk daarom altijd goed wat voor rit er op de planning staat. Een sprinter die een bergetappe wint, zal hoge odds opleveren, maar de kans dat deze weddenschap wintsgevend is, is nihil.

 

Maar er is meer te wedden op de Ronde van Frankrijk. Voorspel bijvoorbeeld eens wie de groene trui wint, op basis van punten die verzameld kunnen worden tijdens de finish en sprints in individuele tijdritten. Vaak gaat deze trui naar de beste sprinter.

 

Eenzelfde weddenschap is er voor de beste klimmer, de winnaar van de bolletjestrui. Punten zijn te krijgen voor de snelste klim tijdens de ritten bijvoorbeeld. Niet zelden wint de winnaar van de Tour de France, die dus de gele trui wint, ook de bolletjestrui.

 

Durf je je niet vast te leggen op één renner als winnaar van de Tour de France 2024? Dan kun je inzetten op of jouw favoriet de top 3 behaalt. Wil je je kansen nog meer spreiden? Zet dan in dat jouw favoriet de top 10 haalt. Het maakt in dit geval niet uit of hij de Tour wint, 2e of 10e wordt, je krijgt in alle gevallen hetzelfde uitbetaald voor jouw weddenschap.

 

Een spannende weddenschap om te plaatsen is een head-to-head weddenschap. Deze is beschikbaar voor de klassementswinnaar, maar soms ook voor etappes. Hierbij bepaal je uit twee renners wie er volgens jou gaat winnen.


Tour de France Klassementen

Hierboven las je al dat je kunt wedden op verschillende kleuren truien. Elke trui staat voor een klassement en degene die op dat moment bovenaan het klassement staat, mag in de betreffende trui (of nou ja, shirt) rijden. Hieronder vind je alle klassementen met bijbehorende trui of rugnummers. Uiteraard kun je op elk klassement inzetten.

 

 • Algemeen klassement: Gele trui. Renner met kortste totale tijd over alle verreden etappes;
 • Puntenklassement: Groene trui. Meeste punten over alle verreden etappes;
 • Ploegenklassement: Gele rugnummers. De snelste ploeg, berekend over de tijden van de 1e 3 renners per team per etappe;
 • Bergklassement: Bolletjestrui. Meeste punten tijdens bergpassages en beklimmingen;
 • Jongerenklassement: Witte trui. Snelste tijd voor renners jonger dan 25 jaar;
 • Prijs van de strijdlust: Rood rugnummer. Renner die het meest aanvallend heeft gereden, dagelijks bepaald door een jury.

Favorieten Tour de France 2024

Inmiddels is de Ronde van Frankrijk 2024 in volle gang. Maar wie zijn de favorieten voor de overwinning?

Voor de start van de Tour dit jaar was Jonas Vingegaard, de Deen die de Tour in 2022 won, favoriet. Daarna volgden de Slovenen Tadej Pogačar, winnaar in 2020 en 2021, en Primoz Roglic. De Belg Remco Evenepoel volgde op een afstandje.

 

Na 9 etappes zijn de kaarten anders geschud en is Pogačar veruit favoriet. Vingegaard komt daarna en Evenepoel is een plekje opgeschoven naar de derde plek, maar wel op flinke afstand van de eerste twee. De kans dat Roglic gaat winnen, wordt inmiddels dermate klein ingeschat dat een inzet op hem wel flink geld op kan leveren.

 

Daarom kan het dus interessant zijn om juist te wedden op een renner die niet topfavoriet is, vooral als je je verdiept hebt in de omstandigheden zoals het parcours en de vorm van de renners, maar ook de weersomstandigheden.

 

Denk je zeker te weten wie er wint, dan zou je ook een weddenschap kunnen plaatsen over de exacte volgorde, waarbij je inzet op de plaats van twee verschillende renners. De odds daarvoor liggen een stuk hoger dan bij een outright winnaar, omdat de kans dat je twee verschillende onderdelen goed hebt, lager is dan wanneer je één enkele bet goed voorspelt.

 

Naast de losse weddenschappen en de vaste combinaties die de bookmaker aanbiedt, kun je ook altijd zelf een combinatieweddenschap op wielrennen maken. Houd er daarbij rekening mee dat je alle onderdelen van je combinatie goed moet hebben, en dat die kans steeds kleiner wordt naarmate je meer onderdelen toevoegt.

Een andere manier om voor betere odds te kiezen, is door de wedden op wielren-specials. Elke bookmaker maakt vaak één of meer specials voor een koers, dit zijn minder standaard weddenschappen tegen aantrekkelijke odds.


Live wedden op de Ronde van Frankrijk

Wedden op de outright winnaar van de Tour de France kan al voordat de wielerronde begonnen is. Maar ook tijdens de Tour kun je hierop inzetten en daarmee inspelen op de ontwikkelingen tijdens de etappes.

 

Zoals je hierboven zag, zien de verwachtingen en dus de odds er na anderhalve week Tour anders uit dan bij aanvang. Houd er wel rekening mee dat inzetten op de winnaars van de verschillende klassementen vaak mogelijk is tot enkele dagen voor het einde van de Tour en dus in veel gevallen niet tot het allerlaatste moment.

 

Voor een etappe kun je eveneens vooraf inzetten, maar ook terwijl er gefietst wordt. Live wedden zorgt er op die manier voor dat je live kunt inspelen op wat er gebeurt. Uiteraard worden odds aangepast op actuele gebeurtenissen. De beste odds zul je dus vaker voor een etappe vinden, omdat je inzet dan ook een grotere gok is dan wanneer de race inmiddels begonnen is en duidelijk is hoe de verhoudingen liggen.


Nederlands succes in de Tour

Voor de overwinning is geen Nederlander favoriet in 2024. Wil je alsnog inzetten op Nederlands succes in de Tour de France, dan is dat zeker mogelijk. Dylan Groenewegen wist de 6e etappe al op zijn naam te zetten en staat ook bij andere vlakke etappes in de top 3 qua favorieten voor de overwinning.

 

Op voorhand werd verwacht dat Mathieu van der Poel kans zou maken om enkele etappes op zijn naam te zetten, vooral in etappes zoals de 9e die deels over gravel ging. Helaas heeft hij dit nog niet waar weten te maken, maar wat we wel weten is dat Van der Poel niet snel opgeeft. Hij maakt dus zeker nog kans om één of meerdere etappes te winnen.

 

Hoewel Bauke Mollema inmiddels 35 is, denkt deze rijder nog niet aan opgeven. In 2013 werd hij nog 6e in het algemeen klassement, maar daarna heeft hij laten zien dat hij nog prima een etappe kan winnen. Het kan lucratief zijn om op een outsider als Mollema te wedden, voor mooie odds!


Tour de France 2024: alle informatie op een rij

Dit jaar is het de eerste keer dat de Tour de France in Italië start. Op 29 juni 2024 is het peloton gestart in Florence, voor een rit in heuvelachtig landschap naar badplaats Rimini. Overigens is de start dit jaar een week eerder, normaliter start de Tour meestal in juli.

 

De Ronde van Frankrijk wordt, zoals gewoonlijk, uitgezonden door NOS. Doordat de Tour grotendeels samenvalt met het EK zal dit wisselend op NPO 1 en NPO2 zijn. Ook kan het zijn dat je tijdens een etappe van zender moet wisselen. Heb je een Belgische zenders in je zenderpakket, dan kun je ook op Sporza kijken. Online zenden zowel NPO als Eurosport en HBO Max de Tour uit, voor deze laatste betaal je wel abonnementskosten.

 

Op 2 juli zal de 4 etappe de renners van Italië (Pinerola) naar Frankrijk (Valloire) brengen. Met 2 rustdagen duurt de Tour in totaal 21 dagen, waarvan er dus 19 worden gereden. Dat maakt dat de finish op 21 juli plaats zal vinden, deze ligt dit jaar in Nice en dit zal een tijdrit zijn. Dat is anders dan andere jaren, want traditiegetrouw eindigt de Tour de France in Parijs. Maar omdat daar op 26 juli de Olympische Spelen beginnen, is ervoor gekozen uit te wijken naar de kustplaats.

 

Aan 111e editie van de Tour doen 176 renners mee, verdeeld over 22 teams. Team Visma-Lease a Bike is wellicht onder Nederlanders het meest bekend, omdat dit een Nederlandse ploeg is. Vermoedelijk winnaar Pogacar rijdt voor UAE Team Emirates en onze Zuiderburen hebben vooral succes met team Soudal - Quick-Step.


Historie van de Tour

In 2024 wordt de 111e editie van de Tour de France gereden. In 1903 werd de Tour voor de eerste keer verreden, tijdens de 1e en 2e Wereldoorlog ging de ronde niet door, waardoor we anno 2024 dus op 111 edities uitgekomen zijn. De eerste editie werd georganiseerd door het tijdschrift L’Auto, er startten 60 renners aan de wedstrijd.


Voormalige winnaars

Van de Nederlandse wielerkoersen is de eendaagse voorjaarsklassieker in de Limburgse heuvels, de Amstel Gold Race, veruit de bekendste. Deze trekt ook de grootste internationale namen. De Amstel Gold Race is één van de laatste klassiekers voor de Giro en trekt dus veel renners die nog een keer willen testen hoe ze ervoor staan.

 

In de jaren tot aan de Tweede Wereldoorlog waren vooral Frankrijk en België dominant in de Tour. De hegemonie van beide landen werd toen slechts viermaal doorbroken, tweemaal door een Luxemburgse renner en tweemaal door een Italiaan. Ook na de Tweede Wereldoorlog bleek Frankrijk sterk op eigen grondgebied en zakte vooral België terug. Dat gaf renners uit andere landen, zoals naast het eerdergenoemde Luxemburg en Italië, kans om een Tour te winnen. Zo leverden in de jaren ’50 en ’60 onder andere Zwitserland en Spanje winnaars voor de Tour, en wist er zelfs een Nederlander met de winst vandoor te gaan: Jan Janssen in 1968.

 

Daarna kwam België terug, Eddy Merkx wist de Tour maar liefst viermaal achter elkaar te winnen en is met in totaal 5 titels mederecordhouder voor het meest aantal overwinningen in de Tour. In 1980 heeft nogmaals een Nederlander succes: Joop Zoetemelk wint de 67e editie. Tot eind jaren ’80 blijft de Tour wel een vooral Europese aangelegenheid, pas in 1986 weet voor het eerst een Amerikaan te winnen.

 

Vanaf 1999 zet Lance Armstrong de Tour 7 maal op rij op zijn naam. Dit wordt gezien als een prestatie van wereldformaat, omdat de Amerikaan eerder kanker overwon. In 2013 gaf hij, na jarenlange beschuldigingen, toe dat hij won onder invloed van doping. Zijn overwinningen zijn ingetrokken en er zijn geen nieuwe winnaars voor die edities toegewezen.


Na Armstrong waren de Spaanse rijders een aantal jaren succesvol. Vanaf 2010 zijn de winnaars als volgt:

 

 • 2022 & 2023: Jonas Vingegaard (Denemarken)
 • 2020 & 2021: Tadej Pogačar (Slovenië)
 • 2019: Egan Bernal (Colombia)
 • 2018: Geraint Thomas (UK)
 • 2015-2017: Chris Froome (UK)
 • 2014: Vincenzo Nibali (Italië)
 • 2013: Chris Froome (UK)
 • 2012: Bradley Wiggins (UK)
 • 2011: Cadel Evans (Australië)
 • 2010: Andy Schleck (Luxemburg)

 

De Tour is vooral de afgelopen jaren dus steeds internationaler geworden en geldt nog steeds als de belangrijkste en meest eervolle wielerronde ter wereld.

 

De Amstel Golg Race is een koers waarbij vele Limburgse hellingen vaker dan eens genomen moeten worden. Sinds 2003 ligt de finish in Valkenburg, al is de finish inmiddels verplaatst van boven op de Cauberg naar 2 kilometer verderop. De koers verloopt in drie delen en kent een laatste ronde voordat de renners kunnen finishen.

 

Naast de editie voor de heren is de dameseditie van de Amstel Gold Race behoorlijk in trek, en de koers kent zelfs een toerversie voor amateurs.

 

De Amstel Gold Race is een relatief kleine koers en is daarmee net als andere kleinere wedstrijden minder in trek bij sportsbettors. Daarom wordt er relatief een stuk minder op gewed maar zoals je hierboven al vaker kon lezen, kan dat juist in jouw voordeel werken. Vooral wanneer jij je hebt verdiept in de omstandigheden van de Amstel Gold Race. Uiteraard kun je voor de Amstel Gold Race wedden op de winnaar, zowel bij de dames als heren. Door te onderzoeken hoe de vorm van de renners is en wat de omstandigheden voor de individuele prestaties kan betekenen, kun je wellicht een mooie bet vinden tegen aantrekkelijke odds.


Regels

Sinds 2004 gelden er een aantal regels, die vandaag de dag nog van toepassing zijn.

 

Zo wint de renner die in een reguliere etappe als eerste over de finishlijn komt als winnaar, mits hij niemand gehinderd heeft en geen onrechtmatige sprint heeft gereden. Gebeurt dat wel, dan kan een renner gedeclasseerd worden. In een individuele tijdrit wint de renner die de snelste tijd neerzet over de opgegeven afstand. Een ploegentijdrit kent geen individuele winnaar, hier kan alleen een ploeg winnen. De tijd van de 5e renner van een ploeg geldt als tijd voor de ploeg.

 

Alle etappes kennen daarnaast een tijdslimiet, met uitzondering van de proloog. Naast de individuele en ploegentijdrit, worden de reguliere etappes ingedeeld in vier categorieën:

 

 1. Etappe zonder moeilijkheden
 2. Etappe met gemiddelde moeilijkheid
 3. Etappe met grote moeilijkheden
 4. Korte etappe

 

De tijdslimiet is afhankelijk van de categorie en de gemiddelde snelheid van een etappe en bedraagt een percentage van de winnende tijd. Renners die de tijdslimiet overschrijden worden gediskwalificeerd en mogen niet verder meer deelnemen aan deze editie van de Tour.

 

Mocht het voorkomen dat meer dan 20% van de renners de tijdslimiet overschrijdt, kan de jury beslissen om deze te wijzigen. Dit werd bijvoorbeeld in 2001, 2006 en 2011 gedaan, omdat toen grote groepen renners tijdens een etappe niet op tijd over de finish kwamen.


Tour de France Femmes

De Ronde van Frankrijk is een wielerkoers voor mannen. Maar ook voor vrouwen is er een Tour. Deze wordt in verschillende gedaantes en onder verschillende namen georganiseerd sinds 1984.

 

Sinds 2022 heet deze de Tour de France Femmes en wordt deze niet tegelijk verreden met de Tour. In 2024 start de Tour de France Femmes op 12 augustus in Rotterdam. In totaal is de Tour de Femmes 2024 8 etappes lang, en gaan we in de 4e etappe de grens over naar België. Deze etappe gaat van Valkenburg naar Luik. Een dag later gaat het peloton de grens met Frankrijk over, om in de 8e uiteindelijk te eindigen op de Alpe D’Huez.

 

De Tour de Femmes heeft, ook onder andere namen, meer Nederlands succes gekend dan de editie voor de mannelijke renners. In 1991 en 1992 werd de ronde, toen Tour de la CEE féminin geheten, gewonnen door respectievelijk Astrid Schop en Leontien van Moorsel. In 1993 en 1994 deed Van Moorsel dat nog twee keer, toen heette het de Tour cycliste féminin.

 

De ronde werd in 2014 omgedoopt tot La Course by Le Tour de France en sindsdien zijn de Nederlandse rensters bijna overslaanbaar gebleken. Marianne Vos won in 2014 en 2019, Anna van der Breggen was de beste in 2015. In 2017 en 2018 schreef Annemiek van Vleuten de titel op haar naam en in 2021 deed Demi Vollering dat.

 

Sinds 2022 heet het dus de Tour de France Femme en waren het weer Annemiek van Vleuten (in 2022) en Demi Vollering (2023) die met de winst naar huis gingen.

 

Of we in de editie van 2024 weer een Nederlandse overwinning mogen verwachten? De start van de Tour de France Femme is één dag na het einde van het baantoernooi op de Olympische Spelen. Topfavoriet Lotte Kopecky zal, als ze het goed doet op de Spelen, dus meteen door kunnen van Parijs naar de start van de vrouwelijke Tour in Rotterdam. Het kan, maar het is aan de rensters zelf of zij hiervoor kiezen. Het zal dus tot het laatst onduidelijk zijn of Lotte aan de start zal verschijnen.


Sportzomer 2024

 

De Tour de France 2024 maakt deel uit van een bomvolle sportzomer. Naast de ‘vaste’ namen als de Tour, de Giro en de Vuelta, is er voor de sportfanaat genoeg te beleven. Zo gaat de Formule 1 ook in de zomer gewoon door en starten de grote Europese voetbalcompetities medio augustus ook weer.

 

Daarnaast kunnen we natuurlijk genieten van het EK Voetbal 2024 en de Olympische Spelen in Parijs. Er is dus genoeg te wedden op sport. Wedden op wielrennen, met daarbij wedden op de Tour de France, doe je veilig en vertrouwd bij 711 Sport.