Wedden op wielrennen bij 711 Sport: zo werkt het 

Hoewel wielrennen (en veldrijden) bij onze Zuiderburen populairder is dan bij ons, zijn we met het succes van onder andere Mathieu van der Poel in Nederland ook weer meer naar fietsen gaan kijken. En wanneer we ernaar kijken, is het ook wel zo leuk om erop in te zetten, om zo nog een graantje mee te pikken van het succes van de wielrenners. Hier lees je alles wat je moet weten over wedden op wielrennen.


Hoe kun je wedden op wielrennen?

Wedden op wielrennen doe je natuurlijk in het sportsbook van 711, waar je in kunt zetten op verschillende rondes. Zo kun je uiteraard wedden op de Tour de France, Giro d’Italia en de Vuelta a Espanã, maar je kunt ook inzetten op kleinere en eendaagse rondes.

 

De meest voor de hand liggende weddenschap bij elke ronde is natuurlijk die op de uiteindelijke winnaar. Maar er zijn meer opties. Zoals of een renner bij meerdaagse tours minimaal een etappe weet te winnen, of het ploegenklassement.

Daarnaast kun je, net voor de start of tijdens de tours, inzetten op de etappewinnaars. Ook kun je wedden op de dragers van verschillende truien, of welke ploeg gaat winnen.

In wedden op wielrennen kom je ook head-to-head weddenschappen tegen, ook wel confrontaties genoemd. Daarbij krijg je een paartje renners waarbij je voorspelt wie van de twee eerder over de finishlijn zal komen. Je kunt ook inzetten op het verschil in tijd tussen de nummer 1 en 2, of verschillende over/under-weddenschappen over bepaalde renners.


Tips voor het wedden op wielrennen

Wielrennen is een sport waarbij veel gebeurt, en die gebeurtenissen kunnen flinke invloed hebben op weddenschappen op wielrennen. Zo zit een val, van één renner of zelfs meerdere, in een klein hoekje en komt dat vaak voor. Ook zijn de verschillen tussen verschillende renners in bepaalde etappes vaak klein en gaat het om tienden of slechts honderden van secondes wie er wint.

 

Daarom is het goed om, voordat je een weddenschap plaatst, je te verdiepen in de koers en de renners. Kijk daarbij naar het parcours en de specialisatie van de renners. In een bergetappe komen sprinters er vaak niet aan te pas als het gaat om de overwinning, en andersom geldt precies hetzelfde. Tijdritten zijn ook weer een specialisatie op zich, dus voor elke etappe geldt dat er maar een klein groepje renners is dat in aanmerking komt voor de winst. Let dus bij wedden op wielrennen op wat voor etappe het is en wie daarin sterk is.

 

Het is ook goed om rekening te houden met de onderlinge rolverdeling in ploegen. Vaak is er een kopman en zijn er een paar sprint- en bergspecialisten. De andere renners rijden in dienst van de ploeg, en hun persoonlijke belang is ondergeschikt aan dat van de ploeg. Zo’n knecht (zoals ze genoemd) worden kan een sterke etappe rijden, maar zal nooit zonder meer de winst voor de neus van de kopman weg mogen kapen.

 

Over ploegenbelang gesproken: als tijdens bijvoorbeeld de Tour de France een ploeg na een week nog geen etappe gewonnen heeft, zal de ploeg niet content zijn. Zij hebben ook andere belangen, zoals sponsoren tevreden houden, en kunnen daarom de renners opdragen meer aanvallend te gaan fietsen om zo alsnog een winst te kunnen boeken. Als je de statistieken in de gaten houdt, kun je dus gerichter wedden op wielrennen.

 

Natuurlijk houd je ook rekening met de vorm van verschillende renners, maar ook welke renner er aantoonbaar lef durft te tonen door bijvoorbeeld bij slecht weer vol gas te gaan, of op volle snelheid over kasseistroken te denderen. Het risico op een val is dan groter, maar de lef kan ook beloond worden met een hoge positie.

 

Een wielerkoers leent zich goed voor live wedden op wielrennen, omdat je op die manier in kunt spelen wat er op dat moment gebeurt. De bookmaker zal echter de odds ook live aanpassen naar gelang de gebeurtenissen, houd daar dus rekening mee!

 

Een laatste tip voor het wedden op wielrennen is om in te zetten op kleinere (dag)koersen in plaats van de grote rondes. Wedden op de Amstel Gold Race is daarmee bijvoorbeeld een beter idee dan wedden op de Giro d’Italia of de Tour. Dat komt mede omdat de wedvolumes op kleinere rondes lager liggen en daar kun je als sportwedder voordeel uit behalen, als je het slim aanpakt. Door je goed te verdiepen in het parcours, de statistieken, de renners en de omstandigheden, kun je wellicht een weddenschap vinden die je een mooie win op kan leveren!


Beste odds voor het wedden op wielrennen

Inzetten op een renner die op voorhand de beste kaarten heeft om een koers of etappe te winnen, levert over het algemeen lage odds op. Nu is wielrennen een sport waarbij de uitslag echt pas vaststaat als het voorwiel over de finish is, het komt nog wel eens voor dat in de laatste kilometers een valpartij roet in het eten gooit, of dat het peloton een uitgebroken renner op het eind nog in weet te halen.

 

Daarom kan het dus interessant zijn om juist te wedden op een renner die niet topfavoriet is, vooral als je je verdiept hebt in de omstandigheden zoals het parcours en de vorm van de renners, maar ook de weersomstandigheden.

 

Denk je zeker te weten wie er wint, dan zou je ook een weddenschap kunnen plaatsen over de exacte volgorde, waarbij je inzet op de plaats van twee verschillende renners. De odds daarvoor liggen een stuk hoger dan bij een outright winnaar, omdat de kans dat je twee verschillende onderdelen goed hebt, lager is dan wanneer je één enkele bet goed voorspelt.

 

Naast de losse weddenschappen en de vaste combinaties die de bookmaker aanbiedt, kun je ook altijd zelf een combinatieweddenschap op wielrennen maken. Houd er daarbij rekening mee dat je alle onderdelen van je combinatie goed moet hebben, en dat die kans steeds kleiner wordt naarmate je meer onderdelen toevoegt.

Een andere manier om voor betere odds te kiezen, is door de wedden op wielren-specials. Elke bookmaker maakt vaak één of meer specials voor een koers, dit zijn minder standaard weddenschappen tegen aantrekkelijke odds.


Wedden op Tour de France

De Tour de France, ook wel de Tour genoemd, is de meest bekende wielerkoers ter wereld. Het is daarnaast ook de oudste koers en elke zomer zijn er miljoenen ogen gericht op de Ronde van Frankrijk. De koers wordt altijd in de periode juni/juli verreden, meestal vindt de start rond 1 juli plaats en de renners zijn ruim 3 weken onderweg.

 

Het komt regelmatig voor dat niet de gehele Tour de France in Frankrijk verreden wordt, zo vindt de start ook wel eens in het buitenland plaats, zoals in Nederland, België of Duitsland.

 

Wedden op de Tour de France kan op verschillende manieren. Natuurlijk kun je de outright klassementswinnaar voorspellen, dit kan vaak al ruim voor aanvang van de tour. Naarmate de startdatum nadert, komen er meer weddenschappen beschikbaar en ook tijdens de Ronde van Frankrijk wordt het sportsbook aangevuld met nieuwe wedopties.

 

Naast wedden op de Gele Trui, kun je ook weddenschappen op de Groene Trui (puntenklassement voor sprinters), Bolletjestrui (King of the Mountain) of Witte Trui (jongerenklassement). Voorspel bijvoorbeeld de winnaar van de truien, of de nummers 2 en 3.

 

De eerdergenoemde wedopties zoals de confrontaties, de exacte volgorde of een top-10 notering voor een renner zijn beschikbaar bij wedden op de Tour de France.


Wedden op Giro d’Italia

De Giro d’Italia oftewel de Ronde van Italië is de eerste van de drie grote koersen die jaarlijks verreden worden. Traditioneel vindt de Giro plaats in mei en duurt net als de andere twee koersen 23 dagen. Na de Tour wordt de Giro als tweede belangrijkste wielerkoers ter wereld gezien.

 

De Giro is de koers waar we nog in de redelijk recente geschiedenis een Nederlandse winnaar hebben gezien, in 2017 was het Tom Dumoulin die in de Roze Trui (Maglia rosa) eerste eindigde in het algemene klassement. Net als bij de Tour vindt de start van de Giro ook met enige regelmaat buiten Italië plaats en Nederland staat vooralsnog met drie startsteden bovenaan dit lijstje. Tijdens de Ronde van Italië worden ook wel eens etappes in het buitenland gereden, zo worden San Marino, Monaco en Zwitserland wel eens bezocht door de wielerkaravaan.

 

Ook voor wedden op de Giro d’Italia biedt het sportsbook verschillende mogelijkheden. Zo kun je vooraf inzetten op de winnaar van de komende editie en worden de weddenschappen aangevuld naarmate de start van de Giro nadert. Ook tijdens de koers zullen er weddenschappen aangepast en toegevoegd worden, zoals dat voor andere wielerrondes ook geldt.

 

Naast inzetten op de winnaar van de Roze Trui kun je tijdens de Giro ook wedden op de Paarse Trui (Maglia ciclamino voor het puntenklassement), Blauwe Trui (Maglio azzura voor het bergklassement) en Witte Trui (Maglia Bianca voor het jeugdklassement).

 

Ook vind je weddenschappen op etappes terug in het sportsbook, van de winnaar van een etappe tot of een renner een etappe gedurende de gehele Giro op zijn naam zal schrijven. De bookmaker kan voor de Giro eveneens confrontaties en exacte volgorde opnemen in het sportsbook, en kijk vooral uit naar specials voor de Giro.


Wedden op Vuelta

De Vuelta, voluit Vuelta Ciclista a Espanã, oftewel de Ronde van Spanje, is de laatste van de drie jaarlijkse grote wielerrondes. Deze wordt, hoe kan het ook anders, voornamelijk verreden in Spanje en vindt plaats in de late zomer, namelijk in augustus en september. Voor 1995 werd de Vuelta eerder in het jaar gehouden maar werd daarmee minder belangrijk geacht dan de Giro.

 

Nu de Vuelta later in het jaar gepland staat, is het een perfecte koers voor renners die een teleurstellend seizoen hebben gereden en/of minder gepresteerd hebben in de Tour. De Vuelta is voor hen dan een soort herkansing op succes, en de Vuelta heeft hiermee dezelfde prestige als de Giro veroverd.

 

Van de drie grote rondes is de Vuelta in Nederland waarschijnlijk het minst populair en er wordt dus ook minder op gewed dan bijvoorbeeld op de Tour. Dat betekent echter ook dat je daar als spportsbettor gebruik van kunt maken. Door je goed te verdiepen in de komende Vuelta, de etappes, de renners en de omstandigheden kun je wellicht mooie weddenschappen vinden met hogere odds dan je bij andere grote koersen kunt verwachten, waardoor je euro hier meer waard kan zijn.

 

Doordat er minder wedvolume is dan op de Tour en de Giro, zal het aanbod weddenschappen op de Vuelta wellicht beperkter zijn. Toch is het zeker mogelijk om te wedden op de verschillende truidragers, de etappewinnaars en meer van dat soort standaard weddenschappen.


Wedden op de Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen bestaat al vanaf 1913 en werd georganiseerd door een Vlaamse sportkrant, Sportwereld. In die tijd was het namelijk gebruikelijk dat uitgevers van kranten en tijdschriften wielerkoersen organiseerden. In de beginjaren was de Ronde van Vlaanderen een wedstrijd voor voornamelijk Belgische renners en werd deze op dezelfde dag verreden als Milaan-San Remo, min maart. Veel goede Europese renners kozen voor de Italiaanse dagkoers en lieten Vlaanderen daarmee links liggen.

 

Sinds de Ronde van Vlaanderen verplaatst is naar het eerste weekend van april, is het uitgegroeid tot een belangrijke internationale koers. Voor veel internationale renners is het de kans om de vorm en benen te testen voor de rest van het wielrenseizoen, bijvoorbeeld als voorbereiding op de Giro d’Italia.

 

Sinds 2022 is de start van de Ronde van Vlaanderen afwisselend in Antwerpen en Brugge, de finish ligt sinds 2012 in Oudenaarde. Het zwaartepunt van de koers is in de jaren steeds verder naar de Ardennen verschoven en is zijn er aardig wat hellingen en nog een aantal kasseistroken aanwezig in het parcours.

 

Omdat de Ronde van Vlaanderen een kleinere koers is, is het wedvolume op deze wielerronde een stuk lager dan bij de grote rondes. Door je goed voor te bereiden kun je als sportwedder dus de krenten uit de pap halen in het sportsbook en de beste weddenschappen tegen de beste odds plaatsen.


Wedden op Amstel Gold Race

Van de Nederlandse wielerkoersen is de eendaagse voorjaarsklassieker in de Limburgse heuvels, de Amstel Gold Race, veruit de bekendste. Deze trekt ook de grootste internationale namen. De Amstel Gold Race is één van de laatste klassiekers voor de Giro en trekt dus veel renners die nog een keer willen testen hoe ze ervoor staan.

 

De Amstel Golg Race is een koers waarbij vele Limburgse hellingen vaker dan eens genomen moeten worden. Sinds 2003 ligt de finish in Valkenburg, al is de finish inmiddels verplaatst van boven op de Cauberg naar 2 kilometer verderop. De koers verloopt in drie delen en kent een laatste ronde voordat de renners kunnen finishen.

 

Naast de editie voor de heren is de dameseditie van de Amstel Gold Race behoorlijk in trek, en de koers kent zelfs een toerversie voor amateurs.

 

De Amstel Gold Race is een relatief kleine koers en is daarmee net als andere kleinere wedstrijden minder in trek bij sportwedders. Daarom wordt er relatief een stuk minder op gewed maar zoals je hierboven al vaker kon lezen, kan dat juist in jouw voordeel werken. Vooral wanneer jij je hebt verdiept in de omstandigheden van de Amstel Gold Race. Uiteraard kun je voor de Amstel Gold Race wedden op de winnaar, zowel bij de dames als heren. Door te onderzoeken hoe de vorm van de renners is en wat de omstandigheden voor de individuele prestaties kan betekenen, kun je wellicht een mooie bet vinden tegen aantrekkelijke odds.


Is wedden op wielrennen legaal?

Het is sinds oktober 2021 toegestaan om (online) te wedden op wielrennen. Op 1 oktober 2021 werd de Wet Kansspelen op afstand, die dit regelt, namelijk van kracht. Wel is het enkel legaal om te wedden bij bookmakers die een vergunning van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) hebben, zoals 711.nl. Wedden op sport en daarmee ook wedden op wielrennen is dus toegestaan!

 

Door te wedden bij een legale bookmaker, ben je als speler beschermd. Je wedt veilig en vertrouwd en je winsten worden netjes uitbetaald. Ook vind je in het legale sportsbook alleen betrouwbare weddenschappen die zijn toegestaan onder de Nederlandse wet.
Wedden op wielrennen bij 711 Sport: zo werkt het 

Hoewel wielrennen (en veldrijden) bij onze Zuiderburen populairder is dan bij ons, zijn we met het succes van onder andere Mathieu van der Poel in Nederland ook weer meer naar fietsen gaan kijken. En wanneer we ernaar kijken, is het ook wel zo leuk om erop in te zetten, om zo nog een graantje mee te pikken van het succes van de wielrenners. Hier lees je alles wat je moet weten over wedden op wielrennen.


Hoe kun je wedden op wielrennen?

Wedden op wielrennen doe je natuurlijk in het sportsbook van 711, waar je in kunt zetten op verschillende rondes. Zo kun je uiteraard wedden op de Tour de France, Giro d’Italia en de Vuelta a Espanã, maar je kunt ook inzetten op kleinere en eendaagse rondes.

 

De meest voor de hand liggende weddenschap bij elke ronde is natuurlijk die op de uiteindelijke winnaar. Maar er zijn meer opties. Zoals of een renner bij meerdaagse tours minimaal een etappe weet te winnen, of het ploegenklassement.

Daarnaast kun je, net voor de start of tijdens de tours, inzetten op de etappewinnaars. Ook kun je wedden op de dragers van verschillende truien, of welke ploeg gaat winnen.

In wedden op wielrennen kom je ook head-to-head weddenschappen tegen, ook wel confrontaties genoemd. Daarbij krijg je een paartje renners waarbij je voorspelt wie van de twee eerder over de finishlijn zal komen. Je kunt ook inzetten op het verschil in tijd tussen de nummer 1 en 2, of verschillende over/under-weddenschappen over bepaalde renners.


Tips voor het wedden op wielrennen

Wielrennen is een sport waarbij veel gebeurt, en die gebeurtenissen kunnen flinke invloed hebben op weddenschappen op wielrennen. Zo zit een val, van één renner of zelfs meerdere, in een klein hoekje en komt dat vaak voor. Ook zijn de verschillen tussen verschillende renners in bepaalde etappes vaak klein en gaat het om tienden of slechts honderden van secondes wie er wint.

 

Daarom is het goed om, voordat je een weddenschap plaatst, je te verdiepen in de koers en de renners. Kijk daarbij naar het parcours en de specialisatie van de renners. In een bergetappe komen sprinters er vaak niet aan te pas als het gaat om de overwinning, en andersom geldt precies hetzelfde. Tijdritten zijn ook weer een specialisatie op zich, dus voor elke etappe geldt dat er maar een klein groepje renners is dat in aanmerking komt voor de winst. Let dus bij wedden op wielrennen op wat voor etappe het is en wie daarin sterk is.

 

Het is ook goed om rekening te houden met de onderlinge rolverdeling in ploegen. Vaak is er een kopman en zijn er een paar sprint- en bergspecialisten. De andere renners rijden in dienst van de ploeg, en hun persoonlijke belang is ondergeschikt aan dat van de ploeg. Zo’n knecht (zoals ze genoemd) worden kan een sterke etappe rijden, maar zal nooit zonder meer de winst voor de neus van de kopman weg mogen kapen.

 

Over ploegenbelang gesproken: als tijdens bijvoorbeeld de Tour de France een ploeg na een week nog geen etappe gewonnen heeft, zal de ploeg niet content zijn. Zij hebben ook andere belangen, zoals sponsoren tevreden houden, en kunnen daarom de renners opdragen meer aanvallend te gaan fietsen om zo alsnog een winst te kunnen boeken. Als je de statistieken in de gaten houdt, kun je dus gerichter wedden op wielrennen.

 

Natuurlijk houd je ook rekening met de vorm van verschillende renners, maar ook welke renner er aantoonbaar lef durft te tonen door bijvoorbeeld bij slecht weer vol gas te gaan, of op volle snelheid over kasseistroken te denderen. Het risico op een val is dan groter, maar de lef kan ook beloond worden met een hoge positie.

 

Een wielerkoers leent zich goed voor live wedden op wielrennen, omdat je op die manier in kunt spelen wat er op dat moment gebeurt. De bookmaker zal echter de odds ook live aanpassen naar gelang de gebeurtenissen, houd daar dus rekening mee!

 

Een laatste tip voor het wedden op wielrennen is om in te zetten op kleinere (dag)koersen in plaats van de grote rondes. Wedden op de Amstel Gold Race is daarmee bijvoorbeeld een beter idee dan wedden op de Giro d’Italia of de Tour. Dat komt mede omdat de wedvolumes op kleinere rondes lager liggen en daar kun je als sportwedder voordeel uit behalen, als je het slim aanpakt. Door je goed te verdiepen in het parcours, de statistieken, de renners en de omstandigheden, kun je wellicht een weddenschap vinden die je een mooie win op kan leveren!


Beste odds voor het wedden op wielrennen

Inzetten op een renner die op voorhand de beste kaarten heeft om een koers of etappe te winnen, levert over het algemeen lage odds op. Nu is wielrennen een sport waarbij de uitslag echt pas vaststaat als het voorwiel over de finish is, het komt nog wel eens voor dat in de laatste kilometers een valpartij roet in het eten gooit, of dat het peloton een uitgebroken renner op het eind nog in weet te halen.

 

Daarom kan het dus interessant zijn om juist te wedden op een renner die niet topfavoriet is, vooral als je je verdiept hebt in de omstandigheden zoals het parcours en de vorm van de renners, maar ook de weersomstandigheden.

 

Denk je zeker te weten wie er wint, dan zou je ook een weddenschap kunnen plaatsen over de exacte volgorde, waarbij je inzet op de plaats van twee verschillende renners. De odds daarvoor liggen een stuk hoger dan bij een outright winnaar, omdat de kans dat je twee verschillende onderdelen goed hebt, lager is dan wanneer je één enkele bet goed voorspelt.

 

Naast de losse weddenschappen en de vaste combinaties die de bookmaker aanbiedt, kun je ook altijd zelf een combinatieweddenschap op wielrennen maken. Houd er daarbij rekening mee dat je alle onderdelen van je combinatie goed moet hebben, en dat die kans steeds kleiner wordt naarmate je meer onderdelen toevoegt.

Een andere manier om voor betere odds te kiezen, is door de wedden op wielren-specials. Elke bookmaker maakt vaak één of meer specials voor een koers, dit zijn minder standaard weddenschappen tegen aantrekkelijke odds.


Wedden op Tour de France

De Tour de France, ook wel de Tour genoemd, is de meest bekende wielerkoers ter wereld. Het is daarnaast ook de oudste koers en elke zomer zijn er miljoenen ogen gericht op de Ronde van Frankrijk. De koers wordt altijd in de periode juni/juli verreden, meestal vindt de start rond 1 juli plaats en de renners zijn ruim 3 weken onderweg.

 

Het komt regelmatig voor dat niet de gehele Tour de France in Frankrijk verreden wordt, zo vindt de start ook wel eens in het buitenland plaats, zoals in Nederland, België of Duitsland.

 

Wedden op de Tour de France kan op verschillende manieren. Natuurlijk kun je de outright klassementswinnaar voorspellen, dit kan vaak al ruim voor aanvang van de tour. Naarmate de startdatum nadert, komen er meer weddenschappen beschikbaar en ook tijdens de Ronde van Frankrijk wordt het sportsbook aangevuld met nieuwe wedopties.

 

Naast wedden op de Gele Trui, kun je ook weddenschappen op de Groene Trui (puntenklassement voor sprinters), Bolletjestrui (King of the Mountain) of Witte Trui (jongerenklassement). Voorspel bijvoorbeeld de winnaar van de truien, of de nummers 2 en 3.

 

De eerdergenoemde wedopties zoals de confrontaties, de exacte volgorde of een top-10 notering voor een renner zijn beschikbaar bij wedden op de Tour de France.


Wedden op Giro d’Italia

De Giro d’Italia oftewel de Ronde van Italië is de eerste van de drie grote koersen die jaarlijks verreden worden. Traditioneel vindt de Giro plaats in mei en duurt net als de andere twee koersen 23 dagen. Na de Tour wordt de Giro als tweede belangrijkste wielerkoers ter wereld gezien.

 

De Giro is de koers waar we nog in de redelijk recente geschiedenis een Nederlandse winnaar hebben gezien, in 2017 was het Tom Dumoulin die in de Roze Trui (Maglia rosa) eerste eindigde in het algemene klassement. Net als bij de Tour vindt de start van de Giro ook met enige regelmaat buiten Italië plaats en Nederland staat vooralsnog met drie startsteden bovenaan dit lijstje. Tijdens de Ronde van Italië worden ook wel eens etappes in het buitenland gereden, zo worden San Marino, Monaco en Zwitserland wel eens bezocht door de wielerkaravaan.

 

Ook voor wedden op de Giro d’Italia biedt het sportsbook verschillende mogelijkheden. Zo kun je vooraf inzetten op de winnaar van de komende editie en worden de weddenschappen aangevuld naarmate de start van de Giro nadert. Ook tijdens de koers zullen er weddenschappen aangepast en toegevoegd worden, zoals dat voor andere wielerrondes ook geldt.

 

Naast inzetten op de winnaar van de Roze Trui kun je tijdens de Giro ook wedden op de Paarse Trui (Maglia ciclamino voor het puntenklassement), Blauwe Trui (Maglio azzura voor het bergklassement) en Witte Trui (Maglia Bianca voor het jeugdklassement).

 

Ook vind je weddenschappen op etappes terug in het sportsbook, van de winnaar van een etappe tot of een renner een etappe gedurende de gehele Giro op zijn naam zal schrijven. De bookmaker kan voor de Giro eveneens confrontaties en exacte volgorde opnemen in het sportsbook, en kijk vooral uit naar specials voor de Giro.


Wedden op Vuelta

De Vuelta, voluit Vuelta Ciclista a Espanã, oftewel de Ronde van Spanje, is de laatste van de drie jaarlijkse grote wielerrondes. Deze wordt, hoe kan het ook anders, voornamelijk verreden in Spanje en vindt plaats in de late zomer, namelijk in augustus en september. Voor 1995 werd de Vuelta eerder in het jaar gehouden maar werd daarmee minder belangrijk geacht dan de Giro.

 

Nu de Vuelta later in het jaar gepland staat, is het een perfecte koers voor renners die een teleurstellend seizoen hebben gereden en/of minder gepresteerd hebben in de Tour. De Vuelta is voor hen dan een soort herkansing op succes, en de Vuelta heeft hiermee dezelfde prestige als de Giro veroverd.

 

Van de drie grote rondes is de Vuelta in Nederland waarschijnlijk het minst populair en er wordt dus ook minder op gewed dan bijvoorbeeld op de Tour. Dat betekent echter ook dat je daar als spportsbettor gebruik van kunt maken. Door je goed te verdiepen in de komende Vuelta, de etappes, de renners en de omstandigheden kun je wellicht mooie weddenschappen vinden met hogere odds dan je bij andere grote koersen kunt verwachten, waardoor je euro hier meer waard kan zijn.

 

Doordat er minder wedvolume is dan op de Tour en de Giro, zal het aanbod weddenschappen op de Vuelta wellicht beperkter zijn. Toch is het zeker mogelijk om te wedden op de verschillende truidragers, de etappewinnaars en meer van dat soort standaard weddenschappen.


Wedden op de Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen bestaat al vanaf 1913 en werd georganiseerd door een Vlaamse sportkrant, Sportwereld. In die tijd was het namelijk gebruikelijk dat uitgevers van kranten en tijdschriften wielerkoersen organiseerden. In de beginjaren was de Ronde van Vlaanderen een wedstrijd voor voornamelijk Belgische renners en werd deze op dezelfde dag verreden als Milaan-San Remo, min maart. Veel goede Europese renners kozen voor de Italiaanse dagkoers en lieten Vlaanderen daarmee links liggen.

 

Sinds de Ronde van Vlaanderen verplaatst is naar het eerste weekend van april, is het uitgegroeid tot een belangrijke internationale koers. Voor veel internationale renners is het de kans om de vorm en benen te testen voor de rest van het wielrenseizoen, bijvoorbeeld als voorbereiding op de Giro d’Italia.

 

Sinds 2022 is de start van de Ronde van Vlaanderen afwisselend in Antwerpen en Brugge, de finish ligt sinds 2012 in Oudenaarde. Het zwaartepunt van de koers is in de jaren steeds verder naar de Ardennen verschoven en is zijn er aardig wat hellingen en nog een aantal kasseistroken aanwezig in het parcours.

 

Omdat de Ronde van Vlaanderen een kleinere koers is, is het wedvolume op deze wielerronde een stuk lager dan bij de grote rondes. Door je goed voor te bereiden kun je als sportwedder dus de krenten uit de pap halen in het sportsbook en de beste weddenschappen tegen de beste odds plaatsen.


Wedden op Amstel Gold Race

Van de Nederlandse wielerkoersen is de eendaagse voorjaarsklassieker in de Limburgse heuvels, de Amstel Gold Race, veruit de bekendste. Deze trekt ook de grootste internationale namen. De Amstel Gold Race is één van de laatste klassiekers voor de Giro en trekt dus veel renners die nog een keer willen testen hoe ze ervoor staan.

 

De Amstel Golg Race is een koers waarbij vele Limburgse hellingen vaker dan eens genomen moeten worden. Sinds 2003 ligt de finish in Valkenburg, al is de finish inmiddels verplaatst van boven op de Cauberg naar 2 kilometer verderop. De koers verloopt in drie delen en kent een laatste ronde voordat de renners kunnen finishen.

 

Naast de editie voor de heren is de dameseditie van de Amstel Gold Race behoorlijk in trek, en de koers kent zelfs een toerversie voor amateurs.

 

De Amstel Gold Race is een relatief kleine koers en is daarmee net als andere kleinere wedstrijden minder in trek bij sportwedders. Daarom wordt er relatief een stuk minder op gewed maar zoals je hierboven al vaker kon lezen, kan dat juist in jouw voordeel werken. Vooral wanneer jij je hebt verdiept in de omstandigheden van de Amstel Gold Race. Uiteraard kun je voor de Amstel Gold Race wedden op de winnaar, zowel bij de dames als heren. Door te onderzoeken hoe de vorm van de renners is en wat de omstandigheden voor de individuele prestaties kan betekenen, kun je wellicht een mooie bet vinden tegen aantrekkelijke odds.


Is wedden op wielrennen legaal?

Het is sinds oktober 2021 toegestaan om (online) te wedden op wielrennen. Op 1 oktober 2021 werd de Wet Kansspelen op afstand, die dit regelt, namelijk van kracht. Wel is het enkel legaal om te wedden bij bookmakers die een vergunning van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) hebben, zoals 711.nl. Wedden op sport en daarmee ook wedden op wielrennen is dus toegestaan!

 

 

Door te wedden bij een legale bookmaker, ben je als speler beschermd. Je wedt veilig en vertrouwd en je winsten worden netjes uitbetaald. Ook vind je in het legale sportsbook alleen betrouwbare weddenschappen die zijn toegestaan onder de Nederlandse wet.