Wedden op Wimbledon 2024 bij 711 Sport 

Wimbledon is één van de vier Grand Slam toernooien die jaarlijks op de tenniskalender staat, en is het toernooi dat onder andere bekendstaat om alle tradities. Het is ook het toernooi waar ooit een Nederlander won: Richard Krajicek was ooit de beste op het heilige gras van Wimbledon, in 1996. Anno 2024 is er veel veranderd, en soms ook verrassend weinig, in de Londense wijk waar dit fameuze tennistoernooi plaatsvindt. Lees hier alles over Wimbledon 2024, en vooral hoe je er op kunt wedden.

 


Zo kun je wedden op Wimbledon 2024

Tennis is wereldwijd een sport waarop veel gewed wordt. Dat komt misschien omdat een wedstrijd (in het enkelspel dan) slechts twee spelers kent, en twee hoofduitkomsten: winst voor speler A of winst voor speler B. Gelijkspel kennen we niet in tennis, een wedstrijd wordt net zo lang doorgespeeld tot er een winnaar is.

 

Wedden op Wimbledon 2024 kan met vele verschillende weddenschappen. Zo kun je (uiteraard) inzetten op de outright winnaar van het toernooi, zowel bij dames- als herenenkel, maar ook voor de dubbels. Wie wordt de kampioen op het heilige gras van de All England Lawn Tennis and Croquet Club in Londen? Op 14 juli wordt de laatste finale gespeeld en weet je of jouw weddenschap op de outright winnaar waarheid is geworden.

 

Wimbledon 2024 wordt gespeeld over vier rondes, een kwart- en halve finale en uiteindelijk de finale, zowel voor damesenkelspel als herenenkelspel. Voor beide doen 128 spelers mee, dus er worden aardig wat wedstrijden gespeeld op Wimbledon 2024, want dan hebben we de dubbelspel-wedstrijden nog niet meegeteld.

 

Uiteraard kun je ook wedden op elke individuele wedstrijd. Hier kun je inzetten op de winnaar, maar ook op verschillende onderdelen van de wedstrijd. Denk dan aan aantal gewonnen games per speler, het aantal sets dat er gespeeld wordt, of de uitslag in sets.

 

Tennis leent zich daarnaast goed voor wedden met een handicap. Wedden op Wimbledon 2024 kan dus ook met een handicap. Hiermee geef je jouw winnaar een aantal sets ‘achterstand’, zodat je hogere odds krijgt. Vooral wanneer je wedt op wedstrijden tussen sterke spelers en bijvoorbeeld qualifiers kun je zo meer uit je euro halen.


Favorieten voor Wimbledon 2024

Bij de heren was voor aanvang van Wimbledon 2024 de Spanjaard Carlos Alcaraz, ook de winnaar in 2023, favoriet voor de overwinning. Echter volgt Jannik Sinner hem op de voet en is het ook zeker nog niet uitgesloten dat veteraan Novak Djokovic er alsnog met de titel vandoor zal gaan.

 

Bij de vrouwen waren dat Elena Rybakina en Iga Świątek, maar gedurende de eerste dagen in het toernooi kwam Coco Gauff sterk op en nam de favorietenrol over. Dat dit allemaal weinig zegt tot het laatste punt in de finale gevallen is, bewijst de winnares van 2023, Markéta Vondroušová, wel.

 

Zij was ongeplaatst voor Wimbledon 2023 en had nog geen noemenswaardige titels op haar naam staan (op een zilveren medaille op de Olympische Spelen van 2020 na), maar wist het afgelopen jaar tot de finale te schoppen en deze ook nog te winnen. Het balletje kan raar rollen, ook in tennis! Dit maakt wedden op Wimbledon wel extra interessant, want wie vorig jaar had ingezet op Vondroušová, had hier zeker een hele mooie winst aan overgehouden.


Live wedden op Wimbledon

Tennis is bij uitstek geschikt om live te wedden. Niet zelden slaat een wedstrijd na 1 of 2 sets volledig om of gaat de underdog ineens zo goed dat winst binnen handbereik ligt. Door live te wedden op Wimbledon kun je op elke gebeurtenis inspelen en gerichter inzetten.


Nederlands succes op Wimbledon

Hierboven haalden we al de prestatie van Richard Krajicek op Wimbledon 1996 aan. Niet alleen Krajicek maakte daarmee Nederland trots, ook het commentaar van Jan Roelfs zal menigeen nog steeds bijgebleven zijn. De overwinning van Krajicek is tot op de dag van vandaag de eerste en enige overwinning op een Grand Slam toernooi door een Nederlandse man.

 

Dat betekent niet dat er verder geen Nederlands succes is geweest in de geschiedenis van Wimbledon. Zo behaalden Jacco Eltingh en Paul Haarhuis in 1995 de titel bij het herendubbelspel.

 

Sjeng Schalken wist het drie jaar op rij tot de kwartfinales te schoppen, in 2002, 2003 en 2004. Hij verloor tweemaal van de uiteindelijke kampioen en eenmaal van de verliezen finalist. In de jaren ’70 wist Tom Okker zelfs viermaal de kwartfinale en eenmaal de halve finale te halen. En er zijn verschillende Nederlandse spelers die minimaal eenmaal de kwartfinale wisten te behalen, zoals Kiki Bertens, Michaëlla Krajicek en Jan Siemerink.

 

In 2024 treden enkele Nederlanders aan op het gras van Wimbledon. Bij het herenenkelspel wisten Tallon Griekspoor en Botas van de Zanschulp beiden de eerste ronde te overleven. Echter troffen ze beiden in de tweede ronde een sterkere tegenstander in respectievelijk Kecmanovic en Humbert, waardoor er geen Nederlands succes meer te verwachten is in het herenenkelspel van Wimbledon 2024.

 

Bij het damesenkelspel mocht Arantxa Rus aantreden. Zij won de eerste ronde vrij overtuigend tegen Yuan, maar in de tweede ronde was Sakkari te sterk. Ook bij de dames ligt ‘Nederland’ dus al uit het toernooi.


Wimbledon 2024: informatie en speelschema

Wimbledon 2024 is op 1 juli 2024 begonnen met de eerste ronde. De finale voor de heren is op 14 juli 2024, de dames mogen een dag eerder al strijden voor het kampioenschap. Op 13 juli is tevens de finale van het herendubbel, terwijl de finale van het damesdubbel op de 14e wordt gespeeld.

 

Het toernooi wordt in zijn geheel gehouden op de banen van de All England Lawn Tennis and Croquet Club in Londen. In Nederland wordt Wimbledon 2024 uitgezonden op Eurosport, Ziggo Sport en BBC.

 

Wimbledon is opgebouwd als een knock-out toernooi. In elke ronde wordt per speler één wedstrijd gespeeld. De winnaar gaat een ronde verder, de verliezer ligt direct uit het toernooi. Er zijn vier rondes, waarna er een kwart- en halve finale gespeeld worden alvorens de finale plaatsvindt.

 

In het herenenkelspel gaan alle wedstrijden over best of 5 sets, dus de speler die het eerst drie sets wint, is de winnaar van de wedstrijd. Bij de dames en de dubbelspelen gaat het over de best of 3 sets, waarbij de speler die het eerst 2 sets wint, de winnaar van de wedstrijd is.


Wimbledon geschiedenis

Al vanaf de eerste editie in 1877 wordt Wimbledon gehouden, het is dan ook het oudste tennistoernooi ter wereld. Al vanaf de eerste editie vindt het toernooi op dezelfde locatie, All England Lawn Tennis and Croquet Club in Londen, plaats.

 

De volledige naam is Wimbledon Championships en het is één van de vier Grand Slam toernooien die jaarlijks op de tenniskalender staan. Het is de derde op de kalender, na de Australian Open in januari en Roland Garros (Frankrijk) in mei/juni. Erna volgt nog de US Open dat eind augustus begint. Wimbledon is het enige grastoernooi van de Grand Slams.


Tradities

De UK Open, zoals Wimbledon ook wel eens genoemd wordt, is van alle Grand Slams het toernooi met de meeste tradities. Zo moeten de spelers volledig in wit gekleed spelen, waarbij off-white of creme niet als wit gezien worden. Ook moet ondergoed wit zijn. Enkel op de kraag of mouw mag een dun gekleurd streepje aanwezig zijn en logo’s mogen niet te groot zijn.

 

De organisatie is hier streng op. De oranje zolen van de schoenen van Federer waren een no go, en de speler werd dringend verzocht andere schoenen aan te trekken. De Oostenrijker Jurij Rodionov had in 2017 geen wit ondergoed aan en moest dit omwisselen voordat de wedstrijd begon.

 

Ingetogen is het woord dat het beste past bij Wimbledon, en dat komt niet alleen in de kledingvoorschriften naar voren. Reclame wordt nauwelijks gemaakt, op de boarding zie je dan ook geen commerciële uitingen. Alleen partners van het toernooi, zoals Rolex voor de tijdmeting, krijgen ruimte. Ook de hapjes op Wimbledon getuigen van bescheidenheid. Geen hotdogs of hamburgers, nee, het meest gegeten hapje zijn aardbeien met slagroom.

 

Als de Britse Royals naar Wimbledon komen kijken, worden de spelers geacht naar de Koninklijke loge te buigen. Om te voorkomen dat ze de mist in gaan, doen de meeste spelers dit dus standaard, ook al zijn er geen Royals aanwezig.

 

Tot slot is Wimbledon streng op onsportief gedrag. Spelers horen zich te gedragen en doen ze dat niet, dan staan daar hoge boetes op. In 2019 kreeg Serena Williams een boete van £10.000 omdat ze tijdens een oefenpartij haar racket op het gras gooide. In datzelfde jaar moest Fabio Fognini omgerekend $3.000 betalen voor een openbare woede-uitbarsting en kreeg Nick Kyrgios meerdere boetes voor in totaal $11.500 voor verschillende misdragingen op het veld.

 

De hoogste boete tot dusver was voor Bernard Tomic, ook in 2019. Hij moest $80.000 aftikken omdat hij zijn best niet deed en er met de pet naar gooide.


Voormalige winnaars Wimbledon

Toen Wimbledon in 1877 voor het eerst gehouden werd, was het een toernooi voor enkel mannen. Er deden 22 spelers mee. Inmiddels is het toernooi dus wel ‘iets’ groter en staat het te boek als het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Iedere speler wil altijd winnen, maar Wimbledon staat voor iedereen wel bovenaan het wensenlijstje. Maar dat is zeker niet voor iedereen weggelegd.

 

De meeste titels ooit zijn gewonnen door Roger Federer bij de mannen en Martina Navratilova bij de dames. Federer wist op de Londense grasmat 8 maal de titel op zijn naam te schrijven, Navratilova zelfs 9 maal.

 

Boris Becker was de jongste winnaar ooit. Hij was 17 jaar en 7 maanden toen hij in 1985 won. De Britse Lottie Dot was zelfs pas 15 jaar en 9 maanden toen zij in 1887 de titel wist te veroveren.


Prijzengeld Wimbledon 2024

Tennis is één van de weinige sporten waarin het prijzengeld voor mannen en vrouwen gelijkligt. Elk jaar loopt de totale prijzenpot voor Wimbledon op, waarbij de spelers dus ook steeds meer kunnen krijgen. Omdat Wimbledon een Engels toernooi is, worden de prijzen in Ponden weergegeven.

 

Elke speler krijgt een geldbedrag, dus ook de spelers die na ronde 1 al uit het toernooi liggen. Zelfs de reservespelers krijgen een vergoeding. De totale prijzenpot is dit jaar 50 miljoen pond, dat is 11,9% meer dan in 2023 (toen was het totale prijzengeld 44,7 miljoen pond).

 

Het grootste deel, bijna 36 miljoen, van het prijzengeld gaat naar de enkelspelen, waarbij mannen en dames dus evenveel krijgen.

 

Met wedden op Wimbledon ga je er niet zomaar vandoor met de prijzen die de spelers opstrijken, maar je kunt er zeker een mooie winst aan overhouden. Door je te verdiepen in het spel en de spelers, maar vooral ook de statistieken bij te houden, plaats je slimme weddenschappen die jou wellicht winst opleveren. Speel wel alleen met geld dat je kunt missen en spreid je kansen!Wedden op Wimbledon bij 711 Sport! 

Wimbledon is één van de vier Grand Slam toernooien die jaarlijks op de tenniskalender staat, en is het toernooi dat onder andere bekendstaat om alle tradities. Het is ook het toernooi waar ooit een Nederlander won: Richard Krajicek was ooit de beste op het heilige gras van Wimbledon, in 1996. Anno 2024 is er veel veranderd, en soms ook verrassend weinig, in de Londense wijk waar dit fameuze tennistoernooi plaatsvindt. Lees hier alles over Wimbledon 2024, en vooral hoe je er op kunt wedden.

 


Zo kun je wedden op Wimbledon 2024

Tennis is wereldwijd een sport waarop veel gewed wordt. Dat komt misschien omdat een wedstrijd (in het enkelspel dan) slechts twee spelers kent, en twee hoofduitkomsten: winst voor speler A of winst voor speler B. Gelijkspel kennen we niet in tennis, een wedstrijd wordt net zo lang doorgespeeld tot er een winnaar is.

 

Wedden op Wimbledon 2024 kan met vele verschillende weddenschappen. Zo kun je (uiteraard) inzetten op de outright winnaar van het toernooi, zowel bij dames- als herenenkel, maar ook voor de dubbels. Wie wordt de kampioen op het heilige gras van de All England Lawn Tennis and Croquet Club in Londen? Op 14 juli wordt de laatste finale gespeeld en weet je of jouw weddenschap op de outright winnaar waarheid is geworden.

 

Wimbledon 2024 wordt gespeeld over vier rondes, een kwart- en halve finale en uiteindelijk de finale, zowel voor damesenkelspel als herenenkelspel. Voor beide doen 128 spelers mee, dus er worden aardig wat wedstrijden gespeeld op Wimbledon 2024, want dan hebben we de dubbelspel-wedstrijden nog niet meegeteld.

 

Uiteraard kun je ook wedden op elke individuele wedstrijd. Hier kun je inzetten op de winnaar, maar ook op verschillende onderdelen van de wedstrijd. Denk dan aan aantal gewonnen games per speler, het aantal sets dat er gespeeld wordt, of de uitslag in sets.

 

Tennis leent zich daarnaast goed voor wedden met een handicap. Wedden op Wimbledon 2024 kan dus ook met een handicap. Hiermee geef je jouw winnaar een aantal sets ‘achterstand’, zodat je hogere odds krijgt. Vooral wanneer je wedt op wedstrijden tussen sterke spelers en bijvoorbeeld qualifiers kun je zo meer uit je euro halen.


Favorieten voor Wimbledon 2024

Bij de heren was voor aanvang van Wimbledon 2024 de Spanjaard Carlos Alcaraz, ook de winnaar in 2023, favoriet voor de overwinning. Echter volgt Jannik Sinner hem op de voet en is het ook zeker nog niet uitgesloten dat veteraan Novak Djokovic er alsnog met de titel vandoor zal gaan.

 

Bij de vrouwen waren dat Elena Rybakina en Iga Świątek, maar gedurende de eerste dagen in het toernooi kwam Coco Gauff sterk op en nam de favorietenrol over. Dat dit allemaal weinig zegt tot het laatste punt in de finale gevallen is, bewijst de winnares van 2023, Markéta Vondroušová, wel.

 

Zij was ongeplaatst voor Wimbledon 2023 en had nog geen noemenswaardige titels op haar naam staan (op een zilveren medaille op de Olympische Spelen van 2020 na), maar wist het afgelopen jaar tot de finale te schoppen en deze ook nog te winnen. Het balletje kan raar rollen, ook in tennis! Dit maakt wedden op Wimbledon wel extra interessant, want wie vorig jaar had ingezet op Vondroušová, had hier zeker een hele mooie winst aan overgehouden.


Live wedden op Wimbledon

Tennis is bij uitstek geschikt om live te wedden. Niet zelden slaat een wedstrijd na 1 of 2 sets volledig om of gaat de underdog ineens zo goed dat winst binnen handbereik ligt. Door live te wedden op Wimbledon kun je op elke gebeurtenis inspelen en gerichter inzetten.


Nederlands succes op Wimbledon

Hierboven haalden we al de prestatie van Richard Krajicek op Wimbledon 1996 aan. Niet alleen Krajicek maakte daarmee Nederland trots, ook het commentaar van Jan Roelfs zal menigeen nog steeds bijgebleven zijn. De overwinning van Krajicek is tot op de dag van vandaag de eerste en enige overwinning op een Grand Slam toernooi door een Nederlandse man.

 

Dat betekent niet dat er verder geen Nederlands succes is geweest in de geschiedenis van Wimbledon. Zo behaalden Jacco Eltingh en Paul Haarhuis in 1995 de titel bij het herendubbelspel.

 

Sjeng Schalken wist het drie jaar op rij tot de kwartfinales te schoppen, in 2002, 2003 en 2004. Hij verloor tweemaal van de uiteindelijke kampioen en eenmaal van de verliezen finalist. In de jaren ’70 wist Tom Okker zelfs viermaal de kwartfinale en eenmaal de halve finale te halen. En er zijn verschillende Nederlandse spelers die minimaal eenmaal de kwartfinale wisten te behalen, zoals Kiki Bertens, Michaëlla Krajicek en Jan Siemerink.

 

In 2024 treden enkele Nederlanders aan op het gras van Wimbledon. Bij het herenenkelspel wisten Tallon Griekspoor en Botas van de Zanschulp beiden de eerste ronde te overleven. Echter troffen ze beiden in de tweede ronde een sterkere tegenstander in respectievelijk Kecmanovic en Humbert, waardoor er geen Nederlands succes meer te verwachten is in het herenenkelspel van Wimbledon 2024.

 

Bij het damesenkelspel mocht Arantxa Rus aantreden. Zij won de eerste ronde vrij overtuigend tegen Yuan, maar in de tweede ronde was Sakkari te sterk. Ook bij de dames ligt ‘Nederland’ dus al uit het toernooi.


Wimbledon 2024: informatie en speelschema

Wimbledon 2024 is op 1 juli 2024 begonnen met de eerste ronde. De finale voor de heren is op 14 juli 2024, de dames mogen een dag eerder al strijden voor het kampioenschap. Op 13 juli is tevens de finale van het herendubbel, terwijl de finale van het damesdubbel op de 14e wordt gespeeld.

 

Het toernooi wordt in zijn geheel gehouden op de banen van de All England Lawn Tennis and Croquet Club in Londen. In Nederland wordt Wimbledon 2024 uitgezonden op Eurosport, Ziggo Sport en BBC.

 

Wimbledon is opgebouwd als een knock-out toernooi. In elke ronde wordt per speler één wedstrijd gespeeld. De winnaar gaat een ronde verder, de verliezer ligt direct uit het toernooi. Er zijn vier rondes, waarna er een kwart- en halve finale gespeeld worden alvorens de finale plaatsvindt.

 

In het herenenkelspel gaan alle wedstrijden over best of 5 sets, dus de speler die het eerst drie sets wint, is de winnaar van de wedstrijd. Bij de dames en de dubbelspelen gaat het over de best of 3 sets, waarbij de speler die het eerst 2 sets wint, de winnaar van de wedstrijd is.


Wimbledon geschiedenis

Al vanaf de eerste editie in 1877 wordt Wimbledon gehouden, het is dan ook het oudste tennistoernooi ter wereld. Al vanaf de eerste editie vindt het toernooi op dezelfde locatie, All England Lawn Tennis and Croquet Club in Londen, plaats.

 

De volledige naam is Wimbledon Championships en het is één van de vier Grand Slam toernooien die jaarlijks op de tenniskalender staan. Het is de derde op de kalender, na de Australian Open in januari en Roland Garros (Frankrijk) in mei/juni. Erna volgt nog de US Open dat eind augustus begint. Wimbledon is het enige grastoernooi van de Grand Slams.


Tradities

De UK Open, zoals Wimbledon ook wel eens genoemd wordt, is van alle Grand Slams het toernooi met de meeste tradities. Zo moeten de spelers volledig in wit gekleed spelen, waarbij off-white of creme niet als wit gezien worden. Ook moet ondergoed wit zijn. Enkel op de kraag of mouw mag een dun gekleurd streepje aanwezig zijn en logo’s mogen niet te groot zijn.

 

De organisatie is hier streng op. De oranje zolen van de schoenen van Federer waren een no go, en de speler werd dringend verzocht andere schoenen aan te trekken. De Oostenrijker Jurij Rodionov had in 2017 geen wit ondergoed aan en moest dit omwisselen voordat de wedstrijd begon.

 

Ingetogen is het woord dat het beste past bij Wimbledon, en dat komt niet alleen in de kledingvoorschriften naar voren. Reclame wordt nauwelijks gemaakt, op de boarding zie je dan ook geen commerciële uitingen. Alleen partners van het toernooi, zoals Rolex voor de tijdmeting, krijgen ruimte. Ook de hapjes op Wimbledon getuigen van bescheidenheid. Geen hotdogs of hamburgers, nee, het meest gegeten hapje zijn aardbeien met slagroom.

 

Als de Britse Royals naar Wimbledon komen kijken, worden de spelers geacht naar de Koninklijke loge te buigen. Om te voorkomen dat ze de mist in gaan, doen de meeste spelers dit dus standaard, ook al zijn er geen Royals aanwezig.

 

Tot slot is Wimbledon streng op onsportief gedrag. Spelers horen zich te gedragen en doen ze dat niet, dan staan daar hoge boetes op. In 2019 kreeg Serena Williams een boete van £10.000 omdat ze tijdens een oefenpartij haar racket op het gras gooide. In datzelfde jaar moest Fabio Fognini omgerekend $3.000 betalen voor een openbare woede-uitbarsting en kreeg Nick Kyrgios meerdere boetes voor in totaal $11.500 voor verschillende misdragingen op het veld.

 

De hoogste boete tot dusver was voor Bernard Tomic, ook in 2019. Hij moest $80.000 aftikken omdat hij zijn best niet deed en er met de pet naar gooide.


Voormalige winnaars Wimbledon

Toen Wimbledon in 1877 voor het eerst gehouden werd, was het een toernooi voor enkel mannen. Er deden 22 spelers mee. Inmiddels is het toernooi dus wel ‘iets’ groter en staat het te boek als het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Iedere speler wil altijd winnen, maar Wimbledon staat voor iedereen wel bovenaan het wensenlijstje. Maar dat is zeker niet voor iedereen weggelegd.

 

De meeste titels ooit zijn gewonnen door Roger Federer bij de mannen en Martina Navratilova bij de dames. Federer wist op de Londense grasmat 8 maal de titel op zijn naam te schrijven, Navratilova zelfs 9 maal.

 

Boris Becker was de jongste winnaar ooit. Hij was 17 jaar en 7 maanden toen hij in 1985 won. De Britse Lottie Dot was zelfs pas 15 jaar en 9 maanden toen zij in 1887 de titel wist te veroveren.


Prijzengeld Wimbledon 2024

Tennis is één van de weinige sporten waarin het prijzengeld voor mannen en vrouwen gelijkligt. Elk jaar loopt de totale prijzenpot voor Wimbledon op, waarbij de spelers dus ook steeds meer kunnen krijgen. Omdat Wimbledon een Engels toernooi is, worden de prijzen in Ponden weergegeven.

 

Elke speler krijgt een geldbedrag, dus ook de spelers die na ronde 1 al uit het toernooi liggen. Zelfs de reservespelers krijgen een vergoeding. De totale prijzenpot is dit jaar 50 miljoen pond, dat is 11,9% meer dan in 2023 (toen was het totale prijzengeld 44,7 miljoen pond).

 

Het grootste deel, bijna 36 miljoen, van het prijzengeld gaat naar de enkelspelen, waarbij mannen en dames dus evenveel krijgen.

 

Met wedden op Wimbledon ga je er niet zomaar vandoor met de prijzen die de spelers opstrijken, maar je kunt er zeker een mooie winst aan overhouden. Door je te verdiepen in het spel en de spelers, maar vooral ook de statistieken bij te houden, plaats je slimme weddenschappen die jou wellicht winst opleveren. Speel wel alleen met geld dat je kunt missen en spreid je kansen!